Jesper Strömbäck

Om politik, medier och politisk kommunikation

Rätt tänkt om debatten med Sverigedemokraterna

Posted by jesperstromback på oktober 17, 2010

I huvudledaren i Dagens Nyheter idag tas frågan om att ”ta debatten med Sverigedemokraterna” upp igen. Rubriken är Sluta jamsa med, och i artikeln tas tre fallgropar upp som är förknippade med Sverigdemokraterna och deras världsbild. Den första fallgropen handlar om det ogrundade påståendet att medierna har varit ovilliga att bevaka och diskutera problem förknippade med invandringen; den andra fallgropen om att de problem som finns rörande utanförskapet handlar om invandringen snarare än om människors sociala positioner; och den tredje fallgropen om att låta diskussionen styras av vad som ”gynnar oss” eller inte. Slutsatsen i artikeln är: ”Gärna en debatt med Sverigedemokraterna. Men varför nödvändigtvis utifrån deras världsbild?”

Genomgående är artikeln läsvärd och kan rekommenderas. Till detta ska läggas att det aldrig finns skäl att låta motståndarna styra vad debatten ska handla om. Självfallet vill Sverigedemokraterna att debatten ska handla om invandringen, på samma sätt som Miljöpartiet vill att den ska handla om miljöfrågan och Folkpartiet att den ska handla om skolfrågan. Men varför skulle andra partier och debattörer låta andra partier sätta agendan för debatten? Lika viktigt som det är att inte utgå från andra partiers världsbild och sätt att definiera problemen, lika viktigt är det att inte låta andra sätta agendan.

För att bygga vidare på Dagens Nyheters slutkommentar: ”Gärna en debatt med Sverigedemokraterna, men inte i den fråga Sverigedemokraterna helst av allt vill diskutera och inte utifrån deras världsbild”.

(se även mitt tidigare inlägg i frågan om att ”ta debatten”)

About these ads

4 svar to “Rätt tänkt om debatten med Sverigedemokraterna”

  1. Ska man tolka det som att man alltså inte ska prata invandringsfrågor med SD, eller för delen miljöfrågor med Miljöpartiet?

    • Man ska tolka det som att ett parti som vill nå framgång ska försöka få debatten att handla om de frågor där man har ”sakfrågeägarskap” (issue ownership) istället för att låta andra partier sätta agendan. Det gäller framförallt den offentliga debatten, till skillnad från den debatt som förs i riksdagen och dess utskott eller motsvarande på regional och lokal nivå.

  2. […] Bloggat: Peter Andersson, Strömbäck, Läs även andra bloggares åsikter om SD, Debatt, Anpassning, Sverigedemokraterna, Rasism, […]

  3. […] har ett slag att vinna och det är bekämpa sverigedemokraternas argument och slaget kanske kommer att stå på vår bakgård. Jag tror facket är nästa område […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 276 andra följare